/

Αποκλειστικό: Κυκλαδικό ειδώλιο

794 προβολές
3 λεπτά ανάγνωσης

Τη δυνατότητα δανεισμού κινητών μνημείων από τα ελληνικά μουσεία για 25 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 25 χρόνια, προβλέπει η διάταξη νομοσχεδίου του υπουργείου πολιτισμού που ψηφίστηκε στη Βουλή πριν δύο χρόνια και συγκεκριμένα Δεκέμβριο του 2020.

Μάλιστα η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είχε ζητήσει να δανείζονται οι αρχαιότητες για 100 χρόνια δηλώνοντας: «Η Ελλάδα διεθνώς αναγνωρίζεται ως πρωτεύουσα δύναμη στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Θεωρούμε επιβεβλημένο λοιπόν να προβάλλουμε, μέσω του δανεισμού, τον ελληνικό πολιτισμό σε όλο τον κόσμο»

Και φτάσαμε σήμερα στα 161 κυκλαδικά ειδώλια που θέλουμε να δανείσουμε στις ΗΠΑ για πενήντα χρόνια και στις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί από πολλούς. Συμπερασματικά η Μενδώνη ως υπουργός πολιτισμού, συναναστράφηκε και συνεργάστηκε με ανώμαλους καλλιτέχνες και αρχαιοκάπηλους επιχειρηματίες.
Ως φόρο τιμής για αυτήν της την προσφορά στον ελληνικό πολιτισμό η «Μάσκα» δίνει στη δημοσιότητα τη φωτογραφία ενός σπάνιου κυκλαδικού ειδωλίου που συμπεριλαμβάνετε στη λίστα με τα προς δανεισμό 161 αγαλματίδια.